Czy “Jan Paweł II” trafi do Polski?

13/04/2013
By Gabriel Kurczewski

Nicolas Godebski i Wojciech Bońkowski mieli szczęście degustować wszystkie wina, które pójdą pod młotek 27 kwietnia w Sárospatak, na wielkiej aukcji, o której pisałem. Ja mogę sobie natomiast pokartkować katalog i zaznaczyć w nim kilka  intrygujących, moim zdaniem, pozycji.

Budaházy Kabar 2012. Poznałem niedawno tę winiarnię i jej wina ale nie ze szczepu Kabar. Jest to współczesna krzyżówka (hárslevelű z bouvier), zupełny margines upraw w Tokaju. Budaházy Pince jednak konsekwentnie pracuje nad winami z tego szczepu, poświęcając mu nieco miejsca w swoich cennych siedliskach. Bardzo jestem ciekaw jaki jest pomysł Ákosa Szokolai na te wina.

Demetrvin Úragya Hárslevelű 2012. [Ostatcznie na aukcji pojawiło się i zostało sprzedane wino Demetrvin Úragya Furmint 2012] Od wina z Úragya zaczęła się historia nowoczesnych wytrawnych furmintów. Teraz do głosu, nie tylko tam ale w całym regionie, dochodzi hárslevelű. Opinia Hugh Johnsona opublikowana w ostatniej broszurze Mádi Kör, że „… poza kupażami, hárslevelű jak dotąd wydaje się raczej mało ciekawy (dull)” jest już mocno nieaktualna. Piłem potężne, niezwykle mineralne wina Endre Demetera ale nigdy nie był to czysty hárs. Jeśli wraz z furmintem jego wina stracą nieco twardej struktury, to mogą okazać się jeszcze ciekawsze.

Disznókő Hegymegi Furmint 2012. Disznókő to wysoko ceniona posiadłość, zajmująca 150 ha ziemi w zachodneij części regionu. Obejmuje kilka działek wyróżnianych w przeszłości. Wytwórnia jednak rzadko butelkuje osobno pochodzące z nich wina, w dodatku generalnie koncentruje się na winach słodkich. Dlatego ten wytrawny furmint pochodzący z najwyższych partii posiadłości, powstały w gorącym roczniku może być bardzo ciekawym i faktycznie unikalnym winem.

Kikelet Váti-Dűlő Hárslevelű 2012. Ze wszystkich działeczek Kikelet najbardziej lubię Lónyái ale Váti też jest bardzo ładnym miejscem, trochę dzikim, położonym wysoko nad Tarcal, wśród porzuconych historycznych tarasów. Stephanie Berecz to prekursorka i mistrzyni wytrawnych win ze szczepu hárslevelű z terroir Tarcal, gdzie warstwy lessu o różnej grubości przykrywają skalne podłoże (andezyt, dacyt, riolit). Tarcal staje się coraz ciekawszym miejscem dla miłośników win. W dużej mierze jest to zasługa Stephanie.

Hétszőlő Aszú 6 Puttonyos 2010 „7-es Hordó”. Zmiana właściciela w 2009 i przejęcie rządów w piwnicy przez Gergely Makai to nowy rozdział w historii Hétszőlő. Południowy stok góry Tokajskiej, jedna z najcieplejszych w regionie, pięknie wyeksponowana winnica i ambitny enolog kontra wyjątkowo paskudny rocznik. Ciekawe, czym to się skończyło?

Tokaj Nobilis Aszú 6 Puttonyos 2010. Sarolta Bárdos to enolożka, która ujarzmia żywioły i chyba w każdych warunkach jest w stanie stworzyć wino wyrafinowane i eleganckie. Doskonale wykorzystuje potencjał swoich dwóch niewielkich parceli, cieplejszej Bárakónyi i chłodniejszej Csirke. Ma znakomity warsztat i wielkie wyczucie. Nie wątpię, że również w trudnym 2010 roku postawiła na swoim.

Barta Aszúeszencia Öreg Király-Dűlő 2007. Pierwsze zbiory i pierwsze dziewicze wino z odtworzonej plantacji na najwyższej, najbardziej stromej części stoku Király. Nawet nie zgaduję jak może smakować. Ze względu na wyjątkowe pochodzenie jest to i tak rarytas kolekcjonerski.

Orosz Gábor Aszúeszencia 2002. Gábor Orosz to znacząca postać w Mád, skąd pochodzi i gdzie opiekuje się lub opiekował wieloma projektami winiarskimi oprócz produkowania doskonałych win pod własnym nazwiskiem lub marką Bodvin. Przypomnę, ze nie tak dawno jego 6P Aszú 2003 zdobyło nagrodę za najlepsze wino Pannon Bormustra. Jego 6P Aszú 1999 dostarczyło nam  mocnych wrażeń na jesiennej degustacji Tokaj Renaissance. Wystawione na aukcję wino jest rzeczywiście godne swojej nazwy. Zawierając 400 g/l cukru oraz 6% alk. stoi w pół drogi między winem aszú i najgęstszymi esencjami tokajskimi.

Tinon Eszencia 2000 „Jean Paul II”. Takie nektary większość z nas zna tylko z literatury. Naturalna słodycz (800 g/l) sięga niemal granic możliwości. Fermentacja właściwie nie miała miejsca (1% alk.) Dodatkową atrakcją jest dobry i nie najmłodszy rocznik (choć dla takiej esencji to wciąż wiek niemowlęcy) oraz wyjatkowy twórca. Byłoby cudownie gdyby butelki tej niezwykłej esencji, nazwanej imieniem polskiego papieża, trafiły do Polski i stały się zaczynem jakiejś kolejnej, legendarnej polskiej kolekcji tokajów.

Tags: , , , , , , , , , ,

4 Responses to Czy “Jan Paweł II” trafi do Polski?

  1. Piotr on 22/04/2013 at 23:26

    Sz.Panie Gabrielu.
    Mimo iz byłem na Węgrzech w Marcu,w tym również u przyjaciół w Tokaju,pomyślałem sobie a może by tak wyskoczyć do Sarospataku na aukcję win.Tak z ciekawości,no ale jak spojrzałem na listę win to natychmiast odeszła mi ochota wyjazdu.Prawie połowa oferty to półroczne wytr. Furminty z mało znaczących,drugorzędnych wytwórni.Oczywiście wyłączając z tego towarzystwa Szepsego.Można do znakomitych i wielkich wytwórni zaliczyć również Disznoko i R.T.W.C.ale akurat One trzymają znakomity,wysoki poziom jedynie w kat.T.Aszu / T.Aszu Eszencja i T.Aszu6Putt. /Czego się można spodziewać po półrocznych Furmintach-ano tego,że agresywne i mocno kwasowe wina są mało pijalne i potrzebują kilku lat na uspokojenie się i wygładzenie.Wina te nie mają znamion win kolekcjonerskich.Dziwię się,że wina tak młode i niewiele warte są oferowane na aukcji.Z drugiej strony świadczy to dobitnie o tym,że wielcy producenci z Tokaju nie bardzo są skłonni swoje,zwłaszcza niemłode wielkie i wybitne wina ,przeznaczyć na aukcję,gdzie 40% dochód przeznaczony jest na zachowanie dziedzictwa kulturowego Tokaju.Bardzo szczytny cel,b.mi się podoba.Kocham Tokaj,zresztą całe Węgry a najbardziej wszystkie wielkie i wybitne wina z Tokajem na czele.Przejdzmy teraz do win słodkich oferowanych na aukcję.Tylko pozornie wygląda to atrakcyjnie:
    1/Hetszolo T.Aszu6Putt.-2010,
    2/Nobilis T.Aszu6Putt. -2010,
    Obydwa w/w Aszu nie spełniają wymogów Krajowej Ustawy o Winie/1997r/.T.Aszu musi dojrzewać min.2lata w beczce + rok w butelce,brakuje zatem pół roku.Do tego b.kiepski rocznik no i nie są to czołowe wytwórnie w Tokaju.
    3/Barta T.Aszu Eszencia-2007r,
    Młodziutkie wino jak na tę kat.wina.Młoda niewiele znacząca wytwórnia.Czy będzie to rarytas kolekcjonerski?.Na dzisiaj mam wątpliwości,to się okaże za ok.15lat jak w pełni dojrzeje.
    4/Grof Degenfeld Edes Szamorodni-2011,
    Szacowna,na dobrym poziomie wytwórnia ale wino z kat.tych najniżej notowanych w Tokaju.Gdyby to np. był Szepsy Szamorodni “Daniel”-2003,wino wybitne to byłoby co innego.
    5/disznoko T.Aszu5Putt.Harslevelu-2010,
    Tylko 5Putt.do tego b.kiepski rocznik,poza tym podobnie jak Aszu wym. w pkt 1i2 nie spełnia wymogów ustawowych.Gdyby to T.Aszu6Putt z rocznika 1999 lub 1993 to byłoby rarytasem kolekcjonerskim
    6/Tokaj Pajzos T.Aszu6Putt.-2009
    Szacowna,dobrej klasy wytwórnia,Aszu młodziutkie jeszcze nie sklasyfikowane,do pełnej dojrzałości brakuje kilkunastu lat,więc na tym etapie-schwer zu sagen / trudno powiedzieć /.Jeśli jesteśmy przy tej wytwórni to muszę powiedzieć,że wytwarza najlepsze w Tokaju Late Harvest.Pajzos Sargomuskately Kesoi Szuret-roczniki:1999,2000,2993 fantastyczne.Zaw.cukru na poz.Aszu6Putt do tego sklasyfikowane na 5*.
    7/Patricius T.Aszu Eszencia-2008r,
    Nie spelnia wymogów ustawowych dla tej kat.wina-3lata w beczce+2lata w butelce,brakuje pół roku.Wino oczywiście niesklasyfikowane,więc trudno powiedzieć-do pełnej dojrzałości brakuje kilkanaście lat,rocznik dobry ale nie znakomity,zatem trzeba do tego podejść z dystansem.póki co wytwórnia do wybitnych nie należy i jeszcze upłynie trochę czasu niż wyrobi sobie wysoką markę.Dotychczas Weinkollegium oceniło i sklasyfikowało poniższe wina tej wytwórni:
    -T.Aszu Eszencia-2002 /xxxx/xxxxx /
    -T.Aszu%Putt. -2002 /xxxx/xxxxx /
    -T.Aszu6Putt. -2000 / xxxx+ /
    -T.Aszu%Putt. -2000 / xxxx+ /
    8/Ch.Dereszla T.Eszencia -2010r.
    Wytwórnia dobrej klasy ale do czołowych w Tokaju nie należy,b.kiepski rocznik,do tego dziwny,dotąd niespotykany,bardzo krótki okres fermentacji/niewiele ponad 2lata/.Ostatnimi czasy/10-15lat/ ten okres trwał zwykle od 4-8lat,nie mówiąc już o latach 30-40 wstecz,wtedy normą była fermentacja od 15-20lat.Zaw.cukru 710g/1l i zaw.alkoholu 2%budzi we mnie wiele wątpliwości czy to jeszcze jest wino czy już nie.Moim zdaniem nie!.Mam koszmarne doświadczenie z Eszencią-1998 lub 2000/niestety już nie pamiętam rocznika/ Orosza Gabora.Również zaw.cukru niewiele ponad 700g/1l i zaw.alk.2%,buteleczka 0,2l z wizerunkiem Bachusa + łyżeczka do konsumpcji.Nieciekawy,przesłodzony,b.gęsty syrop o smaku przejrzałej morelki,prawdę mówiąc byłem zdegustowany.Otrzymałem to od przyjaciela Węgra z Mad.
    9/Orosz Gabor T.Aszu Eszencia-2002.
    Wino niesklasyfikowane,tak olbrzymia zaw.cukru-400g/1l jest niespotykana w Tokaju i musi budzić obawy.Przecież to się ociera o T.Eszencię/450g/1l /,oczywiście inna jest technologia wytwarzania.Z winamiP. Orosza mam kiepskie wspomnienia.Od kilkunastu lat mam przyjaciela Węgra,który mieszka w Mad na tej samej ulicy co Orosz i się z nim przyjażni,otrzymuje od niego sporo win gratis.Pamiętam jak w latach 2003-2005 bywałem często u przyjaciela,który mnie częstował winami Orosza-1995,96,98,99i2000.Wina te były klasyfikowane na poz.4* i wypadały fatalnie w porównaniu z Aszu Szepsego i Kiralyudvar,zwłaszcza z roczników 1999 i 2000,które były winami wybitnymi a które piłem podczas b.częstych wizyt u Szepsego.O winach Orosza pod marka Bodvin to lepiej przemilczeć,ponieważ są to jedne z najtańszych i najgorszych win w Tokaju.Jak dotąd Oroszowi wyszło jedno wino-T.Aszu6Putt.-2003,ocenione i sklasyfikowane na 5*.Wino to zostało wyróżnione na Bormustrze chyba w 2010r.Rocznik 2003 był b.dobry i można byłoby tutaj wymienić całą gamę podobnie sklasyfikowanych win,poza tym jak to mówią jedna jaskółka nie czyni wiosny.
    10/Tinon T.Eszencia”Jean Paul 2″-2000.
    Jak dotąd niesklasyfikowana,zawiera 800g cukru/1l i 1% zaw.alkoholu.Na pewno to nie jest wino,nawet nie gęsty syrop tylko pewnie prawie bezalkoholowa galareta o smaku,podejrzewam morelowo brzoskwiniowym.Myślę,że największym atutem tej Eszencii jest etykieta z nazwą naszego wielkiego Polaka.W swoich zasobach mam niecałe 20 Eszencii,w tym kilkanaście Szepsego ale są to z całą pewnością wina absolutnie pijalne!.Zaw.cukru w okolicach 500g a zaw.alk.od 3-6,5%.Eszencia Hetszolo-1993 ma tylko 300g cukru i pije się świetnie.Wielokrotnie piłem Eszencie podczas częstych wizyt u Szepsego i powiem krótko-są fantastyczne!.Wracając do Pana Tinona-to ciekawa postać,Francuz z urodzenia w Bordeaux,pracował również jako winiarz w tym regionie,następnie w Australii,Chile,włochy,Texas i Tokaj.W Tokaju w R.T.W.C. i Oremus a obecnie na swoim wraz żoną również Francuzką.Dotychczas sklasyfikowano Jego następujące wina:
    -T.Aszu5Putt.-2000 /xxxx+/
    -T.Aszu5Putt.-2003 /xxxx+/
    -T.Aszu5Putt.-2004 /xxxx+/
    Na razie wielkiego dorobku nie ma.Nie są to wina wybitne,natomiast patrząc na ceny tych win można dostać zawrotu głowy.Na przykład wytr. Szamorodni-2003 kosztuje 18tys.Forint/ok.260zl/.Dla przykładu za wytr.Szepsy Furmint Uragya-2000 zapłaciłem 75zl a Szepsy Furmint Szent Tomas-2006 ok.100zł.Obydwa Furminty sklasyfikowane jako wybitne-xxxxx+ /96-100/.Można powiedzieć facet oszalał.
    Reasumując powiem krótko-nie są to wina mojego pożądania i na pewno nie wzbogaca moich zasobów z Tokaju.Abstrachując od win wytrawnych,to w tej gamie win słodkich,przeznaczonych do sprzedaży na aukcji brakuje mi win Szepsego oraz wybitnych roczników z tak wielkich wytwórni jak-Kiralyudvar,Disznoko,Oremus,R.T.W.C.,Arvay,Uri Borok,które utrzymują stale znakomity poziom T.Aszu /T.Aszu Eszencia i T.Aszu6Putt./.To są właśnie rarytasy kolekcjonerskie.Pyta Pan czy Jan Paweł 2 przyjedzie do Polski,trudno powiedzieć-może tak a może trzeba będzię jak dotąd jezdzić do Niego do Watykanu.Pisze Pan również,żemogłoby to zapoczątkować powstanie kolejnej,wielkiej kolekcji win tokajskich.Panie Gabrielu niczego nie trzeba zaczynać,taka kolekcja już istnieje i tworzona jest od kilkunastu lat,liczy ok.220-230 butelek.Są to-T.Eszencie,T.Aszu Eszencie,T.Aszu6putt.oraz trochę T.Cuvee i Szamorodni.Prawie wszystkie ocenione i sklasyfikowane / przez Weinkollegium / na wysokim poziomie-xxxxx/90-95/oraz xxxxx+/96-100/.Ażeby zaspokoić Pańską ciekawość,podaję poniżej w sposób klarowny i treściwy zawartość tej kolekcji:
    1/Szepsy Istvan:
    -T.Eszencia-1996 i 1999 /xxxxx+/
    -T.Aszu Eszencia Dancka-1991r / 98pkt/
    -T.Aszu Eszencia Kiraly i Nyulas-1993r /96pkt/
    T.Aszu 6Putt.-1993 /95pkt/
    T.Aszu 6Putt.-1995 /xxxxx/
    T.Aszu 6Putt.-1996 /94pkt/
    T.Aszu 6Putt.-1997 /xxxxx/
    T.Aszu 6Putt.-1998 /95pkt/
    T.Aszu 6Putt.-1999 /96pkt/
    T.Aszu 6Putt.-2000 /xxxxx+/
    T.Aszu 6Putt.-2002 /xxxxx/
    T.Aszu 6Putt.-2003 /xxxxx/
    T.Aszu 6Putt.-2005 /xxxxx+/
    T.Aszu 6Putt.-2006 /xxxxx+/
    -Szepsy Cuvee-1999 /96pkt/
    -Szepsy Cuvee-2000 /95pkt/
    -Szepsy Cuvee-2002 /xxxxx/
    -Szepsy Cuvee-2003 /xxxxx/
    -Szepsy Szamorodni “Daniel”-2003 /xxxxx+/
    Kilka słów wyjaśnienia-Szepsy Istvan to najbardziej rozpoznawalna z Węgier postać winiarska w Swiecie.Winiarz legenda z Tokaju,mistrz nad mistrze.Uważany za jednego z najwybitniejszych winiarzy na Swiecie w kat. win białych słodkich.Wszystkie Jego wina to rarytasy kolekcjonerskie a sklasyfikowane na 95-100 pkt. można śmiało nazwać arcydziełami sztuki winiarskiej.Jeśli kolekcja liczy ok.220-230 but.to wina Szepsego stanowią ok.60-65%.Oczywiście zdecydowaną większość to T.Aszu.
    2/Kiralyudvar:
    -T.Eszencia-1999 /-/
    -T.Aszu6Putt.-1998 /-/
    -T.Aszu6Putt.-1999 /xxxxx+/
    -T.Aszu6Putt.-1999 /97pkt/
    -T.Aszu6putt.-2000 /95pkt/
    -T.Aszu6Putt.-2002 /95pkt/
    -Ilona Cuvee -2001 /94pkt/
    -Eiswein Lapis-1999 /-/
    3/ Disznoko :
    -T.Eszencia-1993 /xxxxx/
    -T.Aszu Eszencia -1993 /95pkt/
    -T.Aszu Eszencia -1988 /93pkt/
    -T.Aszu6Putt -1993 /94pkt/
    -T.Aszu6Putt -1999 /xxxxx/
    -T.Aszu6Putt Kapi-1999 /xxxxx/
    4/Royal Tokaj Wine Company:
    -T.Aszu Eszencia -1995 /xxxxx/
    -T.Azsu Eszencia -1996 /95pkt/
    -T.Aszu6Putt. -1991 /93pkt/
    -T.Aszu6Putt.Nyulaszo-1995 /92pkt/
    -T.Aszu6Putt.Mezas Maly-1995 /xxxxx/
    5/Oremus:
    -T.Eszencia-1995 /xxxxx/
    -T.Aszu6Putt.-1981 /93pkt/
    -T.Aszu6Putt.Valogotas-1999 /95pkt/.
    6/Arvay Janos:
    -T.Azsu6Putt.-1996 /92pkt/
    -T.Aszu6Putt.-1999 /96pkt/
    7/Uri Borok :
    -T.Aszu Eszencia-1993 /95pkt/
    -T.Aszu6Putt.-1991 /xxxxx/
    -T.Aszu6Putt.-1994 /xxxxx/
    -T.Aszu6Putt.-1998 /94pkt/
    8/Hetszolo :
    -T.Eszencia -1993 /xxxxx/
    -T.Aszu6Putt.-1996 /xxxxx/
    -T.Aszu6Putt.-1999 /94pkt/
    9/Monyok :
    -T.Aszu Eszencia-1972r /95pkt/
    -T.Aszu Eszencia-1993r /94pkt/
    -T.Aszu6Putt. -1972r /xxxxx/
    Kolekcja zawiera tylko i wyłącznie wina słodkie bo z tego słynie Tokaj.Mój pierwszy kontakt z Regionem Tokaju nastąpił w 1998r.Rok wcześniej byłem w Eger i byłem zaskoczony znakomitą jakością win.Odwiedziłem 3 wytwórnie-Thummerera Gala T.i Vinczego.To był dopiero wstęp do wybitnych i wielkich win,które spotkałem,począwszy od 2002r w Villany na południu Węgier.Na pierwszy ogień poszła wielka czwórka z ich wielkimi winami:
    -Gere Attila-Solus,Kopar i Cab.Franc Selection,
    -Bock Josef-Capella Cuvee,Magnifico,Cab.Franc,
    -TiffanEde&Zsolt -Grand Selection,Carissimae,Pinot Noir,
    -Malatinszky -Cab.Franc Szuretlen.
    No ale wracajmy do Tokaju,a w ogóle to chciałem powiedzieć,że prawie całą dekadę lat dziewięćdziesiątych spędziłem na kontrakcie na Węgrzech.To oczywiście skutkowało poznaniem języka oraz poznaniem wielu ludzi.Do dzisiaj przetrwały niektóre przyjażnie.Powiem wprost znajomość języka/choćby tylko komunikatywna/otwiera na Węgrzech prawie wszystkie drzwi i bramy.W 1999r zjechałem z kontraktu i zacząłem podrózować na Węgry jak oszalały.Tak przyzwyczaiłem się do tego kraju.Pobyt na kontrakcie to był najpiękniejszy okres w moim życiu.W tym okresie Węgry były dostatnie,kolorowe i uśmiechnięte.Dzisiaj,kiedy tam przyjeżdzam /tak od kilku lat/ widzę Węgry szare,smutne i wszech obecną biedę,zwłaszcza na prowincji.Szczerze żal mi tych ludzi.O konsumpcji takiej jak w Polsce mogą sobie tylko pomarzyć.Wracamy do Tokaju-w 2000r poznałem Szepsego i Jego rodzinę.Ta znajomość a racze przyjaż trwa do dzisiaj.Podczas pierwszej degustacji próbowaliśmy najstarsze roczniki:1989,1991 i 1993.Ja już wcześniej miałem,choć niewielkie doświadczenie z T.Aszu takich wytwórni jak-Disznoko,R.T.W.C.,Hetszolo,Ch.Dereszla ale to co degustowałem u Szepsego to był inny świat wina,idealna harmonia Aszu.Byłem tym oszołomiony i już wtedy postanowłem stworzyć kolekcje win Szepsego wszystkich roczników.Dzisiaj z perspektywy czasu mogę powiedzieć że się udało.Kilkadziesiąt wizyt u Szepsego w ciągu tych kilkunastu lat,pozwoliło nie tylko doskonale poznać wszystkie roczniki Jego win ale co najwazniejsze mam je wszystkie w kolekcji.
    Tokaj to piękny region,taki swojski,powiem więcej to moja miłość,do tego tak blisko.Znakomite Aszu zawsze mnie zachwycały i nadal będą zachwycać.Czas jednak kończyć ten zapewne przydługi post,mam nadzieję że Pana nie zanudził.Pan przecież również kocha Tokaj.

    • Gabriel Kurczewski on 23/04/2013 at 11:05

      Panie Piotrze, bardzo dziękuję za wpis. Cieszę się, że mamy w Polsce kolekcjonera wybitnych tokajów, skupionego na winach najbardziej cenionego węgierskiego winiarza a także bezkompromisowego recenzenta, dla którego Aszú Szepsy’ego są podstawowym punktem odniesienia.
      Przyznam, że dotąd omijałem trochę „króla Tokaju”. Piłem tylko kilka jego win. Będąc bardzo początkującym miłośnikiem tokajów i Tokaju nie chciałem zawracać mu głowy. Uważałem, że choć zapewne zachwycę się tymi winami, to będą zbyt bogate, złożone bym mógł je naprawdę docenić a z okazji do rozmowy też skorzystam tylko w umiarkowanym stopniu. Teraz uważam, ze nie ma już na co czekać, zwłaszcza, że coraz bardziej interesuje mnie stok Király i inne wielkie parcele Mád – Becsek, Szent Tamás. Chyba nikt ich tak dobrze nie zna jak István Szepsy.
      Co do aukcji, to organizatorzy uprzedzają, że niektóre wina wciąż dojrzewają w beczkach lub butelkach i zostaną wydane nabywcom w ciągu roku od zakończenia aukcji. Wymogi prawne zostana więc spełnione. Zgadzam się, że nie wszystkie proponowane wina, zwłaszcza wytrawne, mają charakter kolekcjonerski. Myślę jednak, że są to – lub będą – dobre i ciekawe wina, które przez jakiś czas pokrążą wśród miłośników tokajów, o ile nie staną się wyszukanymi upominkami biznesowymi.
      Jestem bardzo ciekaw Aszu z 2010 roku. Był to bardzo ciężki sezon ale jesień w miarę się udała. Jeśli ktoś zrobił wino bazowe z późnego zbioru i późno też zebrał owoce aszu, to może udało mu się zrobić ciekawe wino.
      Pozdrawiam!

      P.S. Właśnie ogłoszono ceny wywoławcze.

    • Wojciech Bońkowski on 08/05/2013 at 19:51

      Wypowiadając się krytycznie na temat win których Pan nie próbował, daje dowód ignorancji – mimo szacunku i sympatii nie da się tego inaczej ująć. Elaborat o Szepszym mam wrażenie, że już Pan gdzieś kiedyś publikował jako komentarz do innego artykułu.

    • Wojciech Bońkowski on 08/05/2013 at 19:58

      Z analizy semiotycznej Pańskiego komentarza wynika, że chyba Pan nie pił nie tylko win przeznaczonych na tę aukcję, ale chyna nigdy nie próbował Pan żadnego wina z winiarni Tinon, Tokaj Nobilis, Barta czy Kikelet.
      Sądząc po cytowanych rocznikach wygląda na to, że Pańskie degustacje w Tokaju zakończyły się gdzieś około rocznika 2003. Dlaczego zatem uznał Pan za potrzebne przekazanie ludzkości swojego zdania o tej aukcji?

Cytaty

Jak ryby bez wody, tak Polacy nie potrafią żyć bez dobrego węgierskiego wina. — Ottlik Pál, Miles Lambert-Gocs, “Tokaji Wine”

Pogoda

Tokaj
Dzisiaj
It is forcast to be Clear at 7:00 PM CEST on August 21, 2017
Clear
22°/12°

Facebook

The forecast for Tokaj, Hungary by Wunderground for WordPress