#furmintday

30/01/2017
By Gabriel Kurczewski

1 lutego będziemy mieć szczególną okazję by napić się białego węgierskiego wina. W tym roku dzień ten po raz pierwszy obchodzony będzie jako Międzynarodowy Dzień Furminta!

Każdy, kto lubi wina z tego szczepu (zwłaszcza wytrawne), niech otworzy butelkę, wychyli kieliszek i podzieli się z innymi swoją radością publikując na Faceboooku lub Instagramie wpis z hashtagiem #furmintday.

Międzynarodowy Dzień Furminta jest inicjatywą Daniela Kézdy, który w 2010 roku zapoczątkował obchodzenie lutego jako miesiąca furminta: „Furmint Február”. Odtąd miesiąc ten jest na Węgrzech wypełniony tematycznymi degustacjami i promocjami. Centralnym wydarzeniem akcji jest wielka degustacja furmintów w Budapeszcie, która odbywa się w pierwszy czwartek lutego. Cieszy się ona wielkim zainteresowaniem, zarówno wśród winiarzy jak i amatorów win. Chociaż Furmint Február był dotąd imprezą przede wszystkim węgierską, to w skromnym stopniu obejmował i Polskę, dzięki wydarzeniom organizowanym od 2013 roku przez Rafa Wino.

Teraz promocja furmintu i Furmintów ma już zdecydowanie wykroczyć poza Węgry i objąć cały winiarski świat. Mam nadzieję, że akcja chwyci u nas a zaangażowanie polskich miłośników furminta będzie tak duże, że zareagują na nie szybko importerzy, restauratorzy, właściciele wine-barów i sklepów z winem.

  • Strona internetowa Międzynarodowego Dnia Furminta w języku polskim
  • Wywiad z Danielem Kézdy na Temat Międzynarodowego Dnia Furminta (jęz. angielski)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Cytaty

Stara jest tylko potwierdzająca się przy każdej wizycie w Tokaju prawda, że raptem 134 km od polskiej granicy (tyle dzieli Barwinek od Sátoraljaújhely) mamy jeden z najbardziej fascynujących regionów winiarskich świata. — Tomasz Prange-Barczyński, 31 (1/2008) Magazyn Wino

Pogoda

Tokaj
Dzisiaj
It is forcast to be Chance of Rain at 7:00 PM CET on March 24, 2017
Chance of Rain
17°/8°

Facebook

Dzisiaj Dzień Przyjaźni Polsko-Węgierskiej. Znacie dalszy ciąg cytatu: "Serce ich dla nas Polaków najlepsze, może dla tego, że..." ? ... See MoreSee Less

View on Facebook

Czarująca Majówka powraca! Bogaty, ciekawy program. Polskie akcenty! Jadę! :) ... See MoreSee Less

Znów trzy dni w szampańskim humorze pod znakiem wina, magii i przyjaźni w Tarcalu! Ponownie czekamy na gości w trakcie tego weekendu z szeregiem ciekawych wydarzeń, intrygującą ofertą kulinarn...

Czarująca Majówka w Tarcalu

April 29, 2017, 12:00pm - May 1, 2017, 4:59pm

Tarcal Bor és Kultúra Egyesület

Znów trzy dni w szampańskim humorze pod znakiem wina, magii i przyjaźni w Tarcalu! Ponownie czekamy na gości w trakcie tego weekendu z szeregiem ciekawych wydarzeń, intrygującą ofertą kulinarn...

View on Facebook

Piękno i ekspresja, czyli Hárslevelű z Becsek na spotkaniu z winami Holdvölgy i kuchnią Aleksandra Barona zorganizowanym wczoraj przez stowarzyszenie Kobiety i Wino i restaurację Solec44. ... See MoreSee Less

View on Facebook

Słodkie Bodvin Cuvée za niecałe 20 zł. Tego rocznika (2015) nie znam. Poprzednie były nawet przyjemne, chociaż wyraźnie brakowało im koncentracji. ... See MoreSee Less

View on Facebook

Na świąteczny stół - Oremus? Radosław Tartas poleca słodkie Szamorodni a ja dorzucam przedwojenny druczek reklamowy krakowskiej firmy Juliusz Grosse, do której od 1884 roku należała część historycznej winnicy Oremus.
"Czasem człowiek chce uczcić ważną chwilę w życiu, wypijając butelkę dobrego wina. Dla tych którzy lubią białe słodkie - polecam Oremus Szamorodni. Jasny kolor, lekko słodki smak. Wyraźnie czuć zapach wzgórz Tokaju, słońca i wiatru, pleśni i winnic obsypanych owocami. Bylem tam już dwa razy i z pewnością jeszcze tam wrócę. Rocznik 2011 nie jest najlepszy (napiłbym się jeszcze raz rocznika 2007 ale trudno go już dostać). Wina z tej winnicy uważam za najlepsze tokaje."
... See MoreSee Less

View on Facebook

Our weather forecast is from Wordpress Weather