#furmintday

30/01/2017
By Gabriel Kurczewski

1 lutego będziemy mieć szczególną okazję by napić się białego węgierskiego wina. W tym roku dzień ten po raz pierwszy obchodzony będzie jako Międzynarodowy Dzień Furminta!

Każdy, kto lubi wina z tego szczepu (zwłaszcza wytrawne), niech otworzy butelkę, wychyli kieliszek i podzieli się z innymi swoją radością publikując na Faceboooku lub Instagramie wpis z hashtagiem #furmintday.

Międzynarodowy Dzień Furminta jest inicjatywą Daniela Kézdy, który w 2010 roku zapoczątkował obchodzenie lutego jako miesiąca furminta: „Furmint Február”. Odtąd miesiąc ten jest na Węgrzech wypełniony tematycznymi degustacjami i promocjami. Centralnym wydarzeniem akcji jest wielka degustacja furmintów w Budapeszcie, która odbywa się w pierwszy czwartek lutego. Cieszy się ona wielkim zainteresowaniem, zarówno wśród winiarzy jak i amatorów win. Chociaż Furmint Február był dotąd imprezą przede wszystkim węgierską, to w skromnym stopniu obejmował i Polskę, dzięki wydarzeniom organizowanym od 2013 roku przez Rafa Wino.

Teraz promocja furmintu i Furmintów ma już zdecydowanie wykroczyć poza Węgry i objąć cały winiarski świat. Mam nadzieję, że akcja chwyci u nas a zaangażowanie polskich miłośników furminta będzie tak duże, że zareagują na nie szybko importerzy, restauratorzy, właściciele wine-barów i sklepów z winem.

  • Strona internetowa Międzynarodowego Dnia Furminta w języku polskim
  • Wywiad z Danielem Kézdy na Temat Międzynarodowego Dnia Furminta (jęz. angielski)

Comments are closed.

Cytaty

Swoje supermarketowe wina Węgrzy wypiją sami, lecz swoje wielkie wina autentyczne muszą eksportować. Kupią trochę Niemcy, kupią trochę Anglicy, ale tylko my możemy – jak w XVII wieku – uratować je dla przyszłości. Madziarzy potrzebowali nas za Sobieskiego, potrzebują nas dzisiaj. — Marek Bieńczyk, Madziarski Wulkan, w „Nowe kroniki wina” str. 228-230

Our weather forecast is from Wordpress Weather