1 lutego będziemy mieć szczególną okazję by napić się białego węgierskiego wina. W tym roku dzień ten po raz pierwszy obchodzony będzie jako Międzynarodowy Dzień Furminta!
Każdy, kto lubi wina z tego szczepu (zwłaszcza wytrawne), niech otworzy butelkę, wychyli kieliszek i podzieli się z innymi swoją radością publikując na Faceboooku lub Instagramie wpis z hashtagiem #furmintday.
Międzynarodowy Dzień Furminta jest inicjatywą Daniela Kézdy, który w 2010 roku zapoczątkował obchodzenie lutego jako miesiąca furminta: „Furmint Február”. Odtąd miesiąc ten jest na Węgrzech wypełniony tematycznymi degustacjami i promocjami. Centralnym wydarzeniem akcji jest wielka degustacja furmintów w Budapeszcie, która odbywa się w pierwszy czwartek lutego. Cieszy się ona wielkim zainteresowaniem, zarówno wśród winiarzy jak i amatorów win. Chociaż Furmint Február był dotąd imprezą przede wszystkim węgierską, to w skromnym stopniu obejmował i Polskę, dzięki wydarzeniom organizowanym od 2013 roku przez Rafa Wino.
Teraz promocja furmintu i Furmintów ma już zdecydowanie wykroczyć poza Węgry i objąć cały winiarski świat. Mam nadzieję, że akcja chwyci u nas a zaangażowanie polskich miłośników furminta będzie tak duże, że zareagują na nie szybko importerzy, restauratorzy, właściciele wine-barów i sklepów z winem.
- Strona internetowa Międzynarodowego Dnia Furminta w języku polskim
- Wywiad z Danielem Kézdy na Temat Międzynarodowego Dnia Furminta (jęz. angielski)