O mnie

29/03/2011
By Gabriel Kurczewski

Kiedy miałem osiemnaście miesięcy, podczas jakiegoś rodzinnego spotkania, zamiast po soczek jabłkowy sięgnąłem  po kieliszek z tokajem. Uznano to wówczas za zabawną pomyłkę.

Kiedy kończyłem osiemnaście lat i zaczynałem pić wina, wszystko co białe i słodkie uchodziło wśród moich znajomych za obciach. Zgodziłem się z tym i piłem czerwone wytrawne.

Szybko jednak tokaj zaczął przypominać o sobie pojawiając się na różnych rodzinnych spotkaniach. Poznawałem sentyment jakim darzyło go starsze pokolenie. Co jakiś czas trafiałem na świadectwa jego miejsca w kulturze staropolskiej. Przy tokaju świętowaliśmy zawarcie małżeństwa. Towarzyszy nam stale w uroczystych momentach naszego życia rodzinnego.

Parę lat temu, nasza rodzinna wędrówka po Polsce zaprowadziła nas do Muszyny, niezwykłego, zagubionego w beskidzkich lasach uzdrowiskowego miasteczka o bogatej historii, położonego nad pięknym Popradem. Stamtąd po raz pierwszy pojechaliśmy do Tokaju. Region oczarował nas i wpadł gdzieś, chyba nawet głęboko, do serca. Wracam do Tokaju parę razy w roku a myślami jestem tam tak często, że niektóre z nich postanowiłem tu publikować.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich odwiedzających i zapraszam do rozmów o Tokaju.

 

Gabriel Kurczewski
gabriel.kurczewski@gmail.com

 

  • Jestem członkiem Klubu Historii i Kultury Wina, działającego przy Oddziale Warszawskim Stowarzyszenia Historyków Sztuki.
  • W Centrum Dziedzictwa Kulinarnego przy Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu przygotowuję, pod kierunkiem prof. Jarosława Dumanowskiego, rozprawę doktorską: “Nullum vinum nisi Hungaricum – Historia winiarni fukierowskiej 1786-1939″
  • Od października 2012 do czerwca 2014 współpracowałem z Rafa Wine & Spirit, importerem win tokajskich i innych.
  • Blog “Blisko Tokaju” został wyróżniony nagrodą Grand Prix Magazynu Wino jako najlepszy blog o winie roku 2013.
  • Strona Blisko Tokaju zdobyła wyróżnienie i II miejsce w konkursie “Winiarski blog roku 2013″ zorganizowanym przez “Czas Wina”
  • Strona Blisko Tokaju zdobyła wyróżnienie i II miejsce w konkursie “Winiarski blog roku 2012″ zorganizowanym przez “Czas Wina”

Comments are closed.

Cytaty

Aszú 6P 2003 od Orosza, 6P 2004 od Degenfelda i Aszú 6P 2006 od Andrássyego przypomniały bez cienia wątpliwości, że tokaj to wciąż jedyne węgierskie wino najwyższej światowej klasy. Trzeba było zatem spróbować 330 win, by utwierdzić się w tym, co już wiedzieliśmy. — Wojciech Bońkowski, „XI Pannon Bormustra. Czerwone dewiacje, słodka ulga” http://WWW.magazynwino.pl lipiec 2010

Pogoda

Tokaj
Dzisiaj
It is forcast to be Chance of Rain at 7:00 PM CET on March 24, 2017
Chance of Rain
17°/8°

Facebook

Dzisiaj Dzień Przyjaźni Polsko-Węgierskiej. Znacie dalszy ciąg cytatu: "Serce ich dla nas Polaków najlepsze, może dla tego, że..." ? ... See MoreSee Less

View on Facebook

Czarująca Majówka powraca! Bogaty, ciekawy program. Polskie akcenty! Jadę! :) ... See MoreSee Less

Znów trzy dni w szampańskim humorze pod znakiem wina, magii i przyjaźni w Tarcalu! Ponownie czekamy na gości w trakcie tego weekendu z szeregiem ciekawych wydarzeń, intrygującą ofertą kulinarn...

Czarująca Majówka w Tarcalu

April 29, 2017, 12:00pm - May 1, 2017, 4:59pm

Tarcal Bor és Kultúra Egyesület

Znów trzy dni w szampańskim humorze pod znakiem wina, magii i przyjaźni w Tarcalu! Ponownie czekamy na gości w trakcie tego weekendu z szeregiem ciekawych wydarzeń, intrygującą ofertą kulinarn...

View on Facebook

Piękno i ekspresja, czyli Hárslevelű z Becsek na spotkaniu z winami Holdvölgy i kuchnią Aleksandra Barona zorganizowanym wczoraj przez stowarzyszenie Kobiety i Wino i restaurację Solec44. ... See MoreSee Less

View on Facebook

Słodkie Bodvin Cuvée za niecałe 20 zł. Tego rocznika (2015) nie znam. Poprzednie były nawet przyjemne, chociaż wyraźnie brakowało im koncentracji. ... See MoreSee Less

View on Facebook

Na świąteczny stół - Oremus? Radosław Tartas poleca słodkie Szamorodni a ja dorzucam przedwojenny druczek reklamowy krakowskiej firmy Juliusz Grosse, do której od 1884 roku należała część historycznej winnicy Oremus.
"Czasem człowiek chce uczcić ważną chwilę w życiu, wypijając butelkę dobrego wina. Dla tych którzy lubią białe słodkie - polecam Oremus Szamorodni. Jasny kolor, lekko słodki smak. Wyraźnie czuć zapach wzgórz Tokaju, słońca i wiatru, pleśni i winnic obsypanych owocami. Bylem tam już dwa razy i z pewnością jeszcze tam wrócę. Rocznik 2011 nie jest najlepszy (napiłbym się jeszcze raz rocznika 2007 ale trudno go już dostać). Wina z tej winnicy uważam za najlepsze tokaje."
... See MoreSee Less

View on Facebook

The forecast for Tokaj, Hungary by Wunderground for WordPress