Konferencja “Wino i historia” 2019

12/12/2018
By Gabriel Kurczewski

Serdecznie zapraszam na spotkanie z historią wina podczas konferencji „Wino i historia”, która odbędzie się 11 stycznia 2019 roku w Warszawie. Jak co roku będzie to okazja, żeby dowiedzieć się czegoś o związkach Polski z Tokajem. Najciekawiej pod tym względem zapowiada się prezentacja dr Szymona Sułeckiego na temat tokajskich winnic, których właścicielami byli w XVIII wieku krakowscy karmelici. Ja z kolei opowiem o działalności Henryka Marii Fukiera zmierzającej do zachowania pamięci o polskich tradycjach winiarskich związanych z węgrzynem. Możliwe, że odniesienia do win węgierskich pojawią się także w wypowiedzi prof. Pawła Polaka o kulturze wina polskich humanistów.

Oczywiście, są inne powody dla których warto posłuchać uczestników konferencji. Spotkanie zacznie się od sesji poświęconej starożytnej kulturze picia i polskiemu renesansowi. Goście z Łodzi (prof. Maciej Kokoszko, dr Zofia Rzeźnicka, dr Krzysztof Jagusiak), przyjrzą się zwłaszcza opiniom starożytnych lekarzy dotyczącym wpływu wina na zdrowie. Później poświęcimy czas nowożytnej polskiej sztuce religijnej, protestanckiej (Małgorzata Buchholz-Todoroska) i katolickiej (Paulina Piotrowska) i pojawiającym się w niej motywom związanym z winem. Odsłonimy też kolejne karty historii polskich winnic. Dr Dagmara Adamska opowie o początkach winiarstwa na Śląsku a prof. Wojciech Włodarczyk przedstawi sylwetkę niezwykle zasłużonego dla polskiego winiarstwa Stanisława Madeja.

Podobnie jak w poprzednich latach liczymy na inspirujące dyskusje kuluarowe, które będziemy mogli prowadzić także po zamknięciu konferencji.

Podczas konferencji będzie można kupić wydane przez Stowarzyszenie Historyków Sztuki książki „Fukier i wino” oraz „Wino i historia”, będące wynikiem prac Klubu Historii i Kultury Wina działającego od 2015 roku przy Oddziale Warszawskim stowarzyszenia.

 

Program

Ogólnopolska Konferencja Naukowa

Wino i historia”

11.01.2019, Warszawa.

Klub Historii i Kultury Wina

przy Oddziale Warszawskim Stowarzyszenia Historyków Sztuki,

Rynek Starego Miasta 27, kamienica Fukierowska, I piętro.

 

09.50 Otwarcie konferencji

10.00-10.20 Maciej Kokoszko (Uniwersytet Łódzki), Krzysztof Jagusiak (Uniwersytet Łódzki)

Galen o winie, czyli rady dietetyka i preferencje konsumentów w II w. n.e.

10.20-10.40 Maciej Kokoszko (Uniwersytet Łódzki), Zofia Rzeźnicka (Uniwersytet Łódzki) Kilka słów na temat lekarzy i pacjentów na podstawie fragmentu katalogu win leczniczych w De materia medica Dioskurydesa.

10.40-11.00 Paweł Polak (Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie), Wino w elitarnej kulturze polskiego humanizmu.

11.00-11.15 Dyskusja

11.15-11.30 Przerwa na kawę

11.30-11.50 Małgorzata Buchholz-Todoroska (SHS Gdańsk), Wino, kielich, winne grono i winnica w sztuce protestantów od XVI do XVIII stulecia.

11.50-12.10 Paulina Piotrowska (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu), Jak wyglądał XVIII-wieczny Święty Graal? Wybrane kielichy do wina mszalnego autorstwa Jakuba Weintrauba – złotnika toruńskiego i ich program ikonograficzny.

12.10-12.20 Dyskusja

12.20-13.45 Przerwa obiadowa

13.45-14.05 Dagmara Adamska (Uniwersytet Wrocławski), Winnice średniowiecznego Śląska.

14.05-14.25 Szymon Sułecki (Archiwum klasztoru OO. Karmelitów na Piasku w Krakowie) Winnice węgierskie w rachunkach klasztoru karmelitów na Piasku w Krakowie (XVII–XVIII w.)

14.25-14.35 Dyskusja

14.35-14.55 Wojciech Włodarczyk (Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie), Stanisław Madej (1880-1964) – organizator polskiego XX-wiecznego winiarstwa

14.55-15.15 Gabriel Kurczewski (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu) Henryk Maria Fukier (1886-1959), kustosz tradycji polskiego winiarstwa.

15.15-15.25 Dyskusja

15.25 Podsumowanie i zamknięcie konferencji

Tags: , , ,

Comments are closed.

Cytaty

W piwnicach polskich od wieków przechowywany węgrzyn stał się w ostatnich czasach coraz rzadszym na stołach, – wypierają go wina podlejszej konsystencji. Podniebienia smakoszów, przyzwyczajonych od szeregu pokoleń do złotego nektaru tokajskiego, muszą często próbować trunków, które, choć oszałamiają, jednak nie dają tej werwy i wylewu szczerych i serdecznych uczuć, jakie wywołuje przy biesiadnym stole dobre wino węgierskie. — Henryk Drozdowski, Wstęp do: Janusz Kaller, O produkcji i rodzajach win tokajskich Warszawa, 1930

Our weather forecast is from WP Wunderground