beylikdüzü escort bayan ataköy escort esenyurt escort seks hikayesi kayseri escort beylikduzu escort beylikdüzü escort esenyurt escort beylikdüzü escort beylikdüzü escort türbanlı escort deneme bonusu veren siteler
Groby i “Fukier” – Wielka Sobota na Starym Mieście | Blisko Tokaju
oto çekici

Groby i “Fukier” – Wielka Sobota na Starym Mieście

04/04/2015
By Gabriel Kurczewski

Kamienica Fukierowska w latach okupacji.

Jak pisał Henryk Maria Fukier we “Wspomnieniach Staromiejskich”:

“Tradycja nakazywała, by powracając “z Grobów”, wstąpić po drodze do kamienicy Fukierowskiej celem zwiedzenia sieni i dziedzińca, zajrzeć do winiarni na buteleczkę wina, jeżeli tylko miejsce się znajdzie. Pamiętam – za moich czasów niemal pół Warszawy przewijało się przez Rynek i winiarnię podczas tych kilku dni przedświątecznych.”

Tradycja ta była żywa także podczas okupacji:

“Na Wielkanoc 1944 roku zostałem zaproszony, żeby razem z rodziną Kamlerów odwiedzić kościoły na warszawskim Starym Mieście. Po pielgrzymce i „zwiedzaniu” grobów, zostałem zaproszony na tradycyjnego „śledzika”, czyli kieliszek wódki i zakąski do piwnicy u Fukiera”

(Ja, Jo pamięta Album rodzinny i wspomnienia Macieja Szymańskiego, tom 1, Kraków 2002)

Wino zastąpiła tu wódka ale… to były już inne czasy i inny lokal. Winiarnia została zamknięta w 1939 roku. Według jednych, jeszcze przed wybuchem wojny z powodu kłopotów finansowych, według innych po uszkodzeniu kamienicy podczas bombardowań we wrześniu 1939. W 1941 odkupił ją browar okocimski – skonfiskowany przez Niemców rodzinie Goetzów. Na zdjęciach lotniczych z lata 1944 widać, że dom wyremontowano. Cytowane wspomnienie to jedyne znane mi świadectwo mówiące o tym, że wznowiono w nim działalność gastronomiczną, choć sugerują to także relacje powstańców warszawskich mówiące o alkoholach z piwnic fukierowskich.

Tags: ,

Comments are closed.

Cytaty

W piwnicach polskich od wieków przechowywany węgrzyn stał się w ostatnich czasach coraz rzadszym na stołach, – wypierają go wina podlejszej konsystencji. Podniebienia smakoszów, przyzwyczajonych od szeregu pokoleń do złotego nektaru tokajskiego, muszą często próbować trunków, które, choć oszałamiają, jednak nie dają tej werwy i wylewu szczerych i serdecznych uczuć, jakie wywołuje przy biesiadnym stole dobre wino węgierskie. — Henryk Drozdowski, Wstęp do: Janusz Kaller, O produkcji i rodzajach win tokajskich Warszawa, 1930

The forecast for Tokaj, Hungary by Wunderground for WordPress

istanbul oto çekici oto çekici oto çekici oto kurtarma
beylikdüzü escort,