Pelle Pince Zsófia Cuvée 2012

23/03/2015
By Gabriel Kurczewski

Pelle Pince to butikowa winiarnia działająca w Mád od 2007 roku. Jest własnością państwa Marianny i László Pelle. Posiadają oni winnice w tak cenionych lokalizacjach jak Szent Tamás, Király, Becsek i niewiele im ustępujących renomą: Nyulászó, Danczka i Újhegy. W sumie jest to 3,6 hektara ziemi a na niej 12 tysięcy krzewów, z których zazwyczaj udaje się zrobić 6-7 tysięcy butelek wina rocznie.

Od lewej: Denes Szarka, Marianna Pelle, Laszlo Pelle. Fot Pelle Pince, Facebook

Robieniem win zajmuje się znakomity winiarz z Mád Dénes Szarka, mający też niewielką własną winiarnię Szarka Pince. O winach Pelle zaczęło być głośno w 2012 roku gdy najpierw na konkursie Pannon Bormustra wyróżnienia zdobyły 6-puttonowe Aszú 2008 i Zsófia Cuvee 2010 a jesienią w zestawieniu stu najlepszych win węgierskich dziennika Népszabadság Zsófia Cuvee 2010 zdobyło pierwsze a Pelle Aszú 2008 trzecie miejsce. Pierwszy raz dwa wina jednego producenta znalazły się wówczas w czołowej trójce zestawienia.

Miałem kilka dni temu przyjemność pić Pelle Pince Zsófia Cuvee 2012. Jest to bardzo interesujące słodkie wino z późnego zbioru, godne polecenia szczególnie tym, którzy nie przepadają za długo dojrzewającymi w beczkach winami z wyraźnym udziałem botrytis.

Zsófia, choć bardzo złożonym winem nie jest, ma sporo subtelności, elegancji i klasy. W nosie czuć intensywną ale nie syropową tylko świeżą brzoskwinię. W ustach też ją odnajdujemy, choć koncentracja jest nieco mniejsza niż można by się spodziewać po aromacie. Wino ma 132 g/l cukrów i mimo niewysokiej jak na Tokaj kwasowości nie wydaje się ciężkawe. Jest łagodne, ma przyjemną jedwabistą gładkość, eleganckie harmonijne zakończenie, w którym subtelnie zaznacza się odrobina goryczki. Zaryzykowałbym nawet, że to zakończenie jest lekko słonawe.

Jest to raczej wino na niedzielę, niż na wielką okazję. Pije się je łatwo, z dużą przyjemnością, nie skłania do głębokich medytacji ale ma naprawdę sporo klasy.

Wina Pelle, tak samo jak Szarka Pince, można kupić w Első Mádi Borház.

Wina to jednak nie wszystko! Państwo Pelle produkują też bardzo dobre palinki, których skosztowałem podczas jednego z ubiegłorocznych targów tokajskich (dla przypomnienia – odbywają się w każdą drugą niedzielę miesiąca na terenie winiarni Disznókő). Są one destylowane poza regionem tokajskim ale część z nich to palinki z tokajskich winogron. Podobnie jak w przypadku win jest to niewielka za to wysokojakościowa produkcja trafiająca do wybranych, dobrych restauracji.

Robione są nieortodoksyjnie – przechodzą jednokrotną destylację, podczas gdy węgierski standard to, jeśli się nie mylę, destylacja podwójna. Są bardzo aromatyczne, dość mocne, bardzo czyste. Można je umiejscowić gdzieś w pół drogi między gładkimi palinkami Bestillo mającymi zazwyczaj 38% alkoholu i bardziej surowymi palinkami Szorath, by przywołać dwie uznane destylarnie działające w okolicy.

Tags: , ,

Comments are closed.

Cytaty

Podawane jest w przerwach koncertów i przedstawień operowych, lubi wielką widownię i dużo publiczności. Tokaje należą do najbardziej muzykalnych win. — Bela Hamvas, Filozofia wina

Pogoda

Tokaj
Dzisiaj
It is forcast to be Chance of Rain at 7:00 PM CET on November 19, 2017
Chance of Rain
7°/-2°

Our weather forecast is from Wordpress Weather