Zapraszam na wyjątkową ucztę! 13 kwietnia a więc w następną niedzielę w restauracji „Sowa i przyjaciele” znakomita autorska kuchnia Roberta Sowy spotka się z wybitnymi tokajskimi winami importowanymi przez Rafa Wino.
W większości będą to wina z małych butikowych winiarni poszukujących śmiało własnego stylu i dążących do tworzenia win najwyższej jakości. Barta, Budahazy, Gizella, Gróf Degenfeld, Karadi-Berger, Tokaj Nobilis to twórcy win dających dużo pozytywnych wrażeń i emocji oraz zdobywających najwyższe uznanie koneserów.
W kieliszkach pojawi się najpierw musujący Furmint extra brut, po nim mocno zbudowane, fermentujące w beczkach wina wytrawne z hárslevelű i furmintu, następnie jedne z najlepszych Szamorodni, zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Na koniec podane zostanie sześcioputtonowe Aszú.
Będą to tokaje nowoczesne. Można je uznać za prezentację aktualnych trendów i osiągnięć. Myślę, że coraz częściej będziemy słyszeć o tworzonych w Tokaju metodą szampańską winach musujących, o wytrawnych winach z harslevelu, o słodkich Szamorodni mogących konkurować pod względem koncentracji i złożoności z 5-puttonowym Aszú, czy eleganckich samorodnych winach wytrawnych, choć do niedawna gatunek ten kojarzył się zdecydowanie z rustykalnym charakterem.
Pełne energii, zrobione z polotem wina tworzą ekscytujące połączenia z kuchnią Roberta Sowy, co mogłem szczęśliwie wczoraj sprawdzić na własnym podniebieniu. Naprawdę, warto tego doświadczyć, zwłaszcza, ze cena obiadu z komentowaną degustacją siedmiu win wynosi 100 zł, co w tym wypadku można uznać za cenę bardzo atrakcyjną.
Hars (Harslevelu) Barakonyi 2012 Tokaj Nobilis.
3. Wolno gotowana grasica z puree kalafiorowym, chipsem z pancetty i sosem Porto,
Furmint Palandor 2009 Karadi-Berger.
4. Polędwica z halibuta z pikantnymi krewetkami na puree pietruszkowym, szpinakiem, orzeszkami pinii i sosem Choron, Furmint Makovicza 2011 Budahazy.
5. Granita z passiflory z sorbetem z werbeny.
6. Boczek jabłkowy i ozorek cielęcy gotowany 12 godzin podany z purée cebulowym, tapioką i sosem z zielonego pieprzu, Szamorodni Száraz 2010 Karadi-Berger.
7. Delicje z galaretką brzoskwiniowo-tokajową, Barta Szamorodni Edés 2008.
Można liczyć ta podobną degustację w Krakowie?
Tak, Rafa nie raz prezentowała w Krakowie swoje wina i na pewno będzie to robić w przyszłości. Myślę, że również w formie obiadu z winami.