Stowarzyszenie Mádi Kör – Koło z Mád

01/04/2011
By Gabriel Kurczewski

korek BodvinMádi Kör, czyli „Koło z Mád’ to stowarzyszenie kilkunastu najambitniejszych winiarzy z miejscowości Mád. W jej okolicy leżą najlepsze, zdaniem wielu, tokajskie winnice. Argumentów za tym twierdzeniem dostarcza wiele pochodzących stąd win. Wiele tutejszych winnic zaliczano do pierwszej klasy już w osiemnastym wieku.[1] W dobrych sezonach parcele te dają owoce pozwalające tworzyć znakomite wina z jednej winnicy, ukazujące wybitne walory miejsca swojego pochodzenia. Za walor najważniejszy zaś uważa się tu glebę. Okolice Mád nie są jednolite pod względem jej składu ale dominują gleby gliniaste (mocno kamieniste) oraz wulkaniczne, znacznie bardziej zmineralizowane niż lessowe gleby winnic położonych nieco bardziej na południe, np. na stokach góry Tokaj. W glebach Mád można znaleźć sporo żelaza (Uragya) oraz wapienie, minerały krzemu, tufy riolitowe, zeolity. Gleby te sprzyjają powstawaniu ciekawych, bogatych, złożonych win.

Koło z Mád początkowo było nieformalną grupą kilku producentów, pragnących wspólnie ustalić najwyższy standard jakości win z tej części regionu. Dziś jest to stowarzyszenie stawiające sobie za cel promocję i ochronę winiarskiego potencjału winnic leżących wokół Mád. Stowarzyszenie dąży do stworzenia odrębnej apelacji dla tokajskiego subregionu Mád, by chronić w ten sposób wyjątkowy charakter win reprezentujących lokalne terroir. Prezesem stowarzyszenia jest sam István Szepsy, niekwestionowany lider węgierskich winiarzy.

W celu uzyskiwania najwyższej jakości owoców członkowie stowarzyszenia ograniczają wydajność winnic do: 5t/ha dla win oznaczonych jako pochodzące z Mád i do 4 t/ha dla win oznaczonych nazwą konkretnego stoku (podczas gdy państwowe przepisy pozwalają zbierać w tokajskich winnicach do 14  t/ha.) Nie używają też przy produkcji win koncentratu moszczu. Kiedy umieszczają na etykiecie nazwę parceli, oznacza to, że sto procent użytego moszczu pochodzi właśnie z tego miejsca.

Członkami stowarzyszenia są następujący producenci: Szepsy, Lenkey, Árvay, Barta, Bodvin, Budahazy Peter, DemeterVin, Orosz Gábor, Mád Hill, Royal Tokaj, Szent Tamás, Tokaj Classic, Török Béla, Uri Borok, Chateau Mádi Kúria.


[1] Antonio Szirmay w 1798 wymieniał jako winnice pierwszej klasy: Percze-hegy, Nyulászó, Makovicza, Szent Tamás, Kővágó, Bácskai, Király–hegi i Becsek. Miles Lambert-Gocs oprócz powyższych wymienia jako historycznie najbardziej renomowane: Bomboly, Középhegy, Úragya i Vilmanok.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to Stowarzyszenie Mádi Kör – Koło z Mád

  1. [...] – Winiarz Roku na Węgrzech, w międzyczasie działalność w stowarzyszeniu Mádi Kör (polecam ciekawy tekst Gabriela Kurczewskiego), które za cel postawiło sobie pracować nad najwyższą jakością [...]

Cytaty

W piwnicach polskich od wieków przechowywany węgrzyn stał się w ostatnich czasach coraz rzadszym na stołach, – wypierają go wina podlejszej konsystencji. Podniebienia smakoszów, przyzwyczajonych od szeregu pokoleń do złotego nektaru tokajskiego, muszą często próbować trunków, które, choć oszałamiają, jednak nie dają tej werwy i wylewu szczerych i serdecznych uczuć, jakie wywołuje przy biesiadnym stole dobre wino węgierskie. — Henryk Drozdowski, Wstęp do: Janusz Kaller, O produkcji i rodzajach win tokajskich Warszawa, 1930

Pogoda

Tokaj
Dzisiaj
It is forcast to be Snow at 7:00 PM CET on February 20, 2018
Snow
1°/0°

Our weather forecast is from WP Wunderground